Θεολογικά σεμινάρια – 3ος κύκλος (Απρίλιος – Ιούνιος 2023)

 

Η παρέα «Θρησκευτικά για ενήλικες», που ξεκίνησε διαδικτυακά τα Χριστούγεννα του 2021, έφτασε αισίως στον 3ο κύκλο συναντήσεων με νέα θεολογικά σεμινάρια (διαδικτυακά και «καθ΄ οδόν»).

Το πρόγραμμα από Απρίλιο έως και Ιούνιο 2023 είναι το ακόλουθο:

 

- Σάββατο 1 Απριλίου, 8:00 μ.μ.

"Και πόρνη και αγία; Η αγιότητα στην Ορθόδοξη παράδοση 

Το παράδειγμα της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας"

 

 Διαδικτυακό σεμινάριο στην πλατφόρμα του webex

 

- Σάββατο 8 Απριλίου, 8:00 μ.μ.

 «Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα»
 

Διαδικτυακό σεμινάριο στην πλατφόρμα του webex

 

- Σάββατο και Κυριακή, 22-23 Απριλίου

 Κρουαζιέρα στο Άγιον Όρος – Ιερά Μονή Σουρωτή –

τάφος Αγίου Παϊσίου

 

Γνωριμία με τον Αγιορειτικό μοναχισμό εν πλω, καθώς είναι ο μόνος τρόπος προσέγγισης του Αγίου Όρους από τις γυναίκες. Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με όσους και όσες συμμετάσχουν. Το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει η κρουαζιέρα στο Άγιον Όρος το Σάββατο, η διανυκτέρευση στη Θεσσαλονίκη και η Θεία Λειτουργία και το προσκύνημα στην Ιερά Μονή Σουρωτής την Κυριακή, ώστε μετά το καθ’ οδόν να προλάβουμε να βρισκόμαστε κατ΄ οίκον την Κυριακή το βράδυ (ή εν πλω για Κρήτη εμείς οι νησιώτες…).

 

- Σάββατο και Κυριακή, 20-21 Μαΐου

 Καλύβες Χανίων – Μάλεμε – Χανιά – Ιερά Μονή Χρυσοπηγής

(εορτή της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας και

επέτειος της Μάχης της Κρήτης)

 

Θα ξεκινήσουμε με Θεία Λειτουργία στο μοναδικό εκκλησάκι της Αγίας Λυδίας που βρίσκεται στην Κρήτη (Καλύβες Χανίων). Μετά θα πάμε στο Μάλεμε για τις εκδηλώσεις μνήμης για την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης (20-31 Μαϊου 1941). Αν προλάβουμε θα επισκεφτούμε κι έναν  εκπληκτικό, ιδιωτικό Βοτανικό κήπο. Διανυκτέρευση στα Χανιά. Την Κυριακή η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, όπου οι μοναχές θα μας ξεναγήσουν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχουν δημιουργήσει και θα συζητήσουμε το θέμα «Θεολογία και Οικολογία».

 

- Κυριακή 4 Ιουνίου, 8:00 μ.μ.

 «Το «ξεχασμένο» πρόσωπο της Αγίας Τριάδας»
 

Διαδικτυακό σεμινάριο στην πλατφόρμα του webex

 

- Κυριακή 25 Ιουνίου

 Ιερά Μονή Οδηγήτριας – Αγιοφάραγγο
 

Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Οδηγήτριας στο νότιο Ηράκλειο, ξενάγηση στη Μονή. Στη συνέχεια πεζοπορία στο Αγιοφάραγγο, που καταλήγει σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης. Θεολογική συζήτηση για τον Ορθόδοξο μοναχισμό στο σημείο, που σύμφωνα με την παράδοση, συναντιούνταν οι ασκητές του Αγιοφάραγγου μία φορά το χρόνο.

 

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε…

- Το εγχείρημα των θεολογικών σεμιναρίων καθ΄ οδόν είναι φτιαγμένο, ώστε να γίνει έστω και αν έρθει ακόμη …ένας (ή μία)! Δεν είναι απλώς τουριστικές – θρησκευτικές εκδρομές και δεν έχουν καμία σχέση με οργανωμένες εκδρομές από τουριστικά γραφεία και κανένα οικονομικό όφελος. Μόνο πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν σε μια παρέα: μετακινήσεις, διαμονή, φαγητό.

- Δεν υπάρχει τίποτα υποχρεωτικό σε όλα τα παραπάνω. Αν κάποιος δεν θέλει να έρθει κάπου ή να κάνει κάτι, η απόφαση είναι δική του. Αρκετά «πρέπει» και υποχρεώσεις μάς ζορίζουν.

- Το θεολογικό σεμινάριο καθ΄ οδόν είναι ...σεμινάριο και θα διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα κάθε φορά. Όλο το υλικό του είναι δωρεάν!

- Τα διαδικτυακά θεολογικά σεμινάρια γίνονται στην πλατφόρμα του webex και στη διεύθυνση: https://minedu-secondary.webex.com/meet/panasimak

- Τα στοιχεία επικοινωνίας μου είναι η ηλεκτρονική μου διεύθυνση asimnafpaktos@gmail.com και το προφίλ μου στο facebook.

 

Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Θεολόγος καθηγητής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…