Θεολογικές ανησυχίες …στο Ζαρό!

 


9 – 10 Ιουλίου 2022

 Ξεκινάμε τη νέα παρέα με μια διήμερη εξόρμηση στο υπέροχο, ιστορικό χωριό της κεντρικής Κρήτης, στη σκιά του Ψηλορείτη: στο Ζαρό Ηρακλείου!

Όλη η προσπάθεια αυτή συνοψίζεται σε 5 λέξεις:

θεολογία, φύση, ξεναγήσεις, συντροφιά, χαμόγελα

Είναι ένα θεολογικό σεμινάριο, μακριά από webex και zoom, μακριά από βεβαιώσεις συμμετοχής και κάθε είδους επισημότητα. Μέσα στη φύση, με απλά λόγια, με συντροφική και εύθυμη διάθεση.

Πάμε λίγο στο προγραμματάκι μας τώρα…

(Στο τέλος έχει και …FQ&A (frequent questions and answers). Κοινώς, πράγματα αυτονόητα, αλλά αν δεν ρωτήσεις… θα σκάσεις!)

Σάββατο, 9 Ιουλίου

- Αναχώρηση στις 8 το πρωί από διάφορα σημεία του Ηρακλείου. Και φύγαμε για το Δάσος του Ρούβα (πάνω από τη Γέργερη) σε υψόμετρο …μόνο 1200 μέτρα! Ιστορικός τόπος με απαράμιλλο φυσικό κάλλος! Τρώμε κάτι (κρατάμε για να φάμε, γιατί η τελευταία καντίνα εκεί… δεν άνοιξε ποτέ! Έχει βέβαια βελανίδια!). Ξεκινάμε την πεζοπορία μας στο φαράγγι του Ζαρού με κατάληξη τη λίμνη. Αν περπατάτε όμορφα και χωρίς ...πολλές σέλφι, θα το κάνουμε μόνο ..2,5 ώρες!


 - Φτάνουμε κάποια στιγμή στη λίμνη Ζαρού και πάμε straight through στο hotel για ξεκούραση. (Μάλλον θα τη χρειαζόμαστε)!

- Το απόγευμα έχουμε μάθημα. Το σεμινάριο του Σαββάτου έχει θέμα:

…το Θεό!

Θεός ή ανωτέρα δύναμη;

Ποια είναι η διαφορά του από άλλους ..συνονόματους;

Τι σημαίνει Αγία Τριάδα;

Πώς θα μπορούσαμε να την «κατανοήσουμε»;


 
- Το βραδάκι βολτίτσα στο χωριό, θα συναντήσουμε και τον εξαιρετικό ιερέα του χωριού, τον παπά Λέανδρο (θα μας δείξει και το εκκλησιαστικό μουσείο του χωριού) και μετά παραδοσιακή Κρητική κουζίνα (με το μαλακό όμως, γιατί έχουμε και πρωινό ξύπνημα…).

 

Κυριακή, 10 Ιουλίου

- Έγερση νωρίς, καθώς είναι …Κυριακή και έχει Εκκλησία! (Τι σόι θεολογικό σεμινάριο είμαστε!) Θα πάμε στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου στο Βροντήσι. Μετά τη θεία Λειτουργία, κέρασμα και ξενάγηση από τους Πατέρες της Μονής.

- Το «μάθημα» της Κυριακής θα γίνει στο μοναστήρι και θα έχει θέμα:

«Ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός;

Ευαγγέλια, απόκρυφα κείμενα, συνήθεις παρεξηγήσεις»


 
- Φεύγουμε από το μοναστήρι και …θέτε να πάμε στη λίμνη του Ζαρού για καφέ, φαγητό, βολτίτσα; Θέτε να πάμε στη λιμνοδεξαμενή της Γέργερης για τον ίδιο λόγο; Θέτε να πάμε κατευθείαν Ηράκλειο για να προλάβετε τα σήριαλ της Κυριακής; Ξα σας!

 

Q&A (Δεν γράφω τις ερωτήσεις… τις μαντεύω!)

- Το εγχείρημα είναι φτιαγμένο, ώστε να γίνει έστω και αν έρθει ακόμη …ένας (ή μία)! Δεν έχει καμία σχέση με οργανωμένες εκδρομές από τουριστικά γραφεία και κανένα οικονομικό σκέλος. Μόνο πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν σε μια παρέα: μετακινήσεις, διαμονή, φαγητό. Για παράδειγμα, αν κάποιος αποφασίσει να έρθει με το δικό του αυτοκίνητο, μάλλον θα χάσει την πεζοπορία στο δάσος και στο φαράγγι. Εκτός του ότι θα οδηγήσει επί μιάμιση περίπου ώρα (τα 35 λεπτά σε όχι και τόσο καλό χωματόδρομο), θα πρέπει να γυρίσει πίσω άλλες ..3,5 ώρες (είναι ανηφόρα η επιστροφή) για να πάρει πίσω το αυτοκίνητο! Εκτός και το αφήσει ..χορηγία στο δάσος!

- Γενικά, για να μην αναλωνόμαστε σε τέτοια θέματα (με κάνουν να νιώθω και λίγο άβολα, ..the truth is), πήρα κάποιες προσφορές από επαγγελματίες οδηγούς που έχουν βανάκια μεταφοράς επιβατών, από ξενοδοχείο (το Idi hotel, μπορείτε να το ψάξετε) και για δείπνο με παραδοσιακή κρητική κουζίνα στον ίδιο χώρο. Το συνολικό κόστος για όλους μας (όλες οι μεταφορές για δύο ημέρες και διαμονή με πρωινό και δείπνο το βράδυ του Σαββάτου) είναι 86 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο (83 σε τρίκλινο). Υπολογίστε ένα + ή – 5 ευρώ, ανάλογα με το αν γεμίσουμε ή όχι τα βανάκια. Εκεί οι τιμές είναι fixed. Εννοείται ότι ο καθένας μας μπορεί να κάνει τις δικές του επιλογές. Όποιος/όποια όμως είναι εντάξει με τα παραπάνω, ας επικοινωνήσει μαζί μου για να κάνουμε ομαδική κράτηση, καθώς την τελευταία στιγμή κάτι μπορεί να μην πάει καλά.

- Όποιοι/όποιες εκτός Κρήτης το σκέφτεστε και θέλετε να το συνδυάσετε με γενικότερες διακοπές στην Κρήτη, επικοινωνήστε μαζί μου για να βοηθήσω όσο μπορώ.

- Δεν υπάρχει τίποτα υποχρεωτικό σε όλα τα παραπάνω. Αν κάποιος δεν θέλει να έρθει κάπου ή να κάνει κάτι, η απόφαση είναι δική του. Αρκετά «πρέπει» και υποχρεώσεις μάς ζορίζουν.

- Το θεολογικό σεμινάριο είναι ..σεμινάριο και θα διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα κάθε φορά. Με φάκελο, υλικό, φύλλα εργασίας. Όλο το υλικό είναι δωρεάν, προσφορά εκ του καταστήματος!

- Τα στοιχεία επικοινωνίας μου για ό,τι θέλετε, είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση asimnafpaktos@gmail.com και το προφίλ μου στο facebook.

- Υπόσχομαι να μη γράψω τόσα πολλά την επόμενη φορά…

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…