Φίλιππος, Αθηναίοι και σύγχρονοι πολιτικοί



Τα τελευταία χρόνια έχει εκφυλιστεί αρκετά ο πολιτικός βίος και ο πολιτικός λόγος στην Ελλάδα. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που συχνά εκπλησσόμαστε, όταν βλέπουμε ότι υπάρχει πιο κάτω από την προηγούμενη φορά που αναρωτηθήκαμε «πόσο πιο κάτω πια»;
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές (για άλλη μια φορά) βλέπουμε τα fake news, τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, το τι έκανε ο μπαμπάς σου στην Κατοχή ή στη Χούντα και το αν έχουν εταιρείες ή λεφτά οι σύζυγοι να επιστρατεύονται για να εξουδετερώσουν τον αντίπαλο.
Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Αθηναίους. Έψαχναν και οι μεν και οι δε πώς θα δημιουργήσουν στον εχθρό κάθε είδους πλήγμα – σε στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.
Κάποια στιγμή, χαράς ευαγγέλια για τους Αθηναίους. Έπιασαν τον ταχυδρόμο του Φιλίππου με την αλληλογραφία. Στρατιωτικά μυστικά, πληροφορίες, σχέδια και άλλα, όλα στα χέρια του εχθρού. Φαντάσου με πόση λαχτάρα και ικανοποίηση άνοιγαν στην Εκκλησία του Δήμου τις επιστολές και μάθαιναν τα μυστικά του εχθρού.
Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια τους μια επιστολή με τίτλο «Ολυμπιάδα Φίλιππος». Ήταν μια προσωπική, συζυγική επιστολή. Σύσσωμος ο Δήμος αποφάσισε ότι ήταν απρεπές να ανοίξουν μια τέτοια επιστολή….
ΥΓ: Η πληροφορία είναι από τον Ελλάδιο και αναφέρεται στο έργο του Φωτίου, Βιβλιοθήκη. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η επιστολή ήταν από την Ολυμπιάδα προς τον Φίλιππο.
Παναγιώτης Ασημακόπουλος
Θεολόγος καθηγητής



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…