Η κατάρα της αγάπης



        Έτοιμος για την καθιερωμένη του βόλτα. Αυτή που του αρέσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Έβαλε το αόρατο πέπλο του και να, ο θάνατος πάλι κοντά στους ανθρώπους.
Να νιώθει το φόβο τους, να αφουγκράζεται την αγωνία τους. Να τον βρίζουν, να τον καταριούνται. Να κλαίνε, να τον ξορκίζουν. Να ψάχνουν το γιατί, να θολώνει το μυαλό τους. Κι αυτός εκεί… Παντοδύναμος, αγέρωχος, νικητής.
Μεγάλη η ικανοποίησή του. Σπίτια, νοσοκομεία, πόλεις και χωριά τού έχουν παραδοθεί. Μεγάλη και άγρια η χαρά του. Τόσο που μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του ακόμη μια βόλτα. Στην ακρογιαλιά. Αγαπημένος του τόπος. Τόσους έχει πάρει η θάλασσα και τους έχει προσφέρει…
Δειλινό. Η ώρα που όλα μοιάζουν να ζυγίζουν το τελευταίο φως τους. Ο ήλιος να πεθαίνει πίσω από τον ορίζοντα, αφήνοντας την τελευταία πορτοκαλί κραυγή του…. Υπέροχος συνειρμός.
Τους είδε. Δυο νεαρά παιδιά. Σκέφτηκε να περάσει από δίπλα τους και να αγγίξει ανεπαίσθητα τα μαλλιά της κοπέλας. Απλά, ως υπενθύμιση για το κρύο και τη μοναξιά που την περιμένει. Και τότε…
- «Θα σε αγαπώ και πέρα από το θάνατο».
Σάστισε, θόλωσε, ταράχτηκε! Άκουσε καλά; Πώς τολμάς, άχρηστε!! Γύρισε για να δώσει στην κοπέλα το τελειωτικό χτύπημα. Μα τότε, άκουσε αυτήν.
- «Η ζωή μου σου ανήκει»!
Πιο γρήγορα κι από αυτόν, τα χείλη τους ενώθηκαν. Το φιλί! Αυτό που τον εκμηδενίζει, αυτό που τον αγνοεί, αυτό που τον κατακαίει… Κι εκεί που χανόταν, εκεί που υπέφερε, θυμήθηκε τα λόγια της μάνας του, της Φθοράς. Τότε που του έδινε το σκήπτρο της εξουσίας του κόσμου.
- «Όλοι θα σε φοβούνται, όλους θα τους νικάς, όλους θα τους εξουσιάζεις. Εκτός από εκείνους που έχουν την κατάρα της αγάπης, τη σφραγίδα του Θεού»!
Ίσα που πρόλαβε να νιώσει…. Τα δάκρυά τους! Να κυλούν με την αυθάδεια της αφθαρσίας….
Ίσα που πρόλαβε να ακούσει…. Ένα ποίημα! Φτιαγμένο με λέξεις που πονάνε….
Ίσα που πρόλαβε να δει…. Ο ήλιος! Δεν είχε πεθάνει ακόμη…

Παναγιώτης Ασημακόπουλος
Θεολόγος καθηγητής

(Η φωτογραφία του άρθρου αποτυπώνει την «αυθάδεια» κάποιας ψυχής να σπάσει το μονότονο και διαχειρίσιμο γκρίζο στο λιμενοβραχίονα του Ηρακλείου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…