Απαντήσεις για το θάνατο



Από μικρά παιδιά ακούμε βέβαιες «απαντήσεις» για το θάνατο. Ήταν η μοίρα του, τελείωσε το λάδι του, του ‘γραψε ο Θεός…. Τις τελευταίες ημέρες ακόμη πιο «επίσημες», ακόμη πιο σίγουρες. Τιμωρία από το Θεό, δίκαιη οργή, απέστρεψε ο Θεός το πρόσωπό Του και τη χάρη Του. Ο θάνατος ως σίγουρο μέσο συνετισμού των αμαρτωλών (όσων τουλάχιστον επιζήσουν…)!
Και κάπου εκεί έρχεται η «παραφωνία» του 11ου κεφαλαίου του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου. Πηγαίνει ο ΚΥΡΙΟΣ του θανάτου και ΓΝΩΣΤΗΣ του θανάτου Ιησούς Χριστός στη Βηθανία, καθώς πέθανε ο φίλος του Λάζαρος. Και καθώς πλησιάζει και δεν έχει φτάσει ακόμη στο σπίτι, προστρέχουν οι αδελφές του Λαζάρου, η Μάρθα και η Μαρία. Πρώτα η Μάρθα πέφτει στα πόδια του και του λέει με πόνο ψυχής: «Κύριε, αν ήσουν εδώ, ο αδελφός μου δεν θα πέθαινε». Και ο Χριστός της λέει λίγα λόγια. Όχι για το θάνατο (που ΔΕΝ είναι θέλημα Θεού, αλλά συνέπεια των ελεύθερων επιλογών του ανθρώπου, τις οποίες ο Θεός - ως ελευθερία και αγάπη - σέβεται), αλλά για την ανάσταση και την αιώνια ζωή.
Μετά από λίγο έρχεται η Μαρία και επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Μόνο που τώρα ο Χριστός (ο ΚΥΡΙΟΣ του θανάτου και ΓΝΩΣΤΗΣ του θανάτου) δεν λέει κουβέντα. Μιλιά δεν βγάζει. Μόνο ενώπιον των ανθρώπων που κλαίνε και ενώπιον του "όντως φοβερωτάτου μυστηρίου του θανάτου" (φράση από την εξόδιο ακολουθία), αναστέναξε και ταράχτηκε. Ίσα που ρώτησε «πού τον έχετε» και αμέσως έκλαψε. Κι όταν έφτασε μπροστά στον τάφο του Λαζάρου, πάλι αναστέναξε. Ποιος όλα αυτά; Ο Χριστός, ο ΚΥΡΙΟΣ του θανάτου και ΓΝΩΣΤΗΣ του θανάτου!!!
Και σήμερα έχουμε ανθρώπους που για τις πρόσφατες πυρκαγιές και για τον σκληρό θάνατο τόσων ανθρώπων δεν λένε απλά τη γνώμη τους. Είναι σίγουροι για το Θεό!
Θάνατος, αμαρτία, έρωτας. Προσωπικά, τρομάζω με τους ανθρώπους που έχουν απαντήσεις για όλα! Και σκέφτομαι ότι ο Θεός τούς τιμώρησε πολύ σκληρά, δίνοντάς τους αυτό το «χάρισμα»…
  
Παναγιώτης Ασημακόπουλος
Θεολόγος καθηγητής



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Γράμμα στον Ιούδα…

Θεέ μου, είσαι άδικος….