Γιατί λέω ΝΑΙ στα νέα Θρησκευτικά


ΝΑΙ. Μένουμε …Θρησκευτικά! Γιατί;
- Το «ανακάτεμα» της ύλης πλέον μού δίνει τη δυνατότητα να κάνω μεγαλύτερη χρήση της Αγίας Γραφής, των Πατέρων της Εκκλησίας και συγχρόνων θεολογικών γραφών. Τα προηγούμενα – συστηματικά μεν, πλην όμως προσανατολισμένα σε μία θεματική – βιβλία είχαν πιο στεγανή και στενή λογική (λογικό για αυτό που εξυπηρετούσαν).
- Δεν με δεσμεύει ένα βιβλίο και προσπαθώ (στα μέτρα των δυνατοτήτων μου) να μετατρέψω την ευελιξία αυτή σε ελευθερία σκέψης και κρίσεων, σε ζωντανή θεολογία και σε αγάπη για το μάθημα.
- Χρησιμοποιώ το πλούσιο υλικό των Φακέλων, αξιοποιώ το υλικό που έως τώρα είχα, μπαίνω και σε άλλα χωράφια και, σε συνδυασμό με τη μικρή μου εμπειρία, σχεδιάζω το μάθημά μου.
- ΕΠΙΛΕΓΩ από το υλικό και τις δραστηριότητες ό,τι με εξυπηρετεί, ό,τι ταιριάζει στις ανάγκες της τάξης μου και στη δική μου ιδιοσυγκρασία και λογική.
- Εδώ και τρεις μήνες εφαρμογής των ΝΠΣ, βλέπω μεγαλύτερο ενδιαφέρον, συμμετοχή και προβληματισμό στους μαθητές μου. (Σημείωση: εγώ τους δίδασκα και παλαιότερα…).
- Δεν χάνω χρόνο με όρους χωρίς περιεχόμενο, με θεωρίες συνωμοσίας και με γκρίνιες κινδυνολογίας και επερχόμενης καταστροφής.
Στο άρθρο αυτό εσωκλείεται και μία πρόσκληση:
Προσκαλείται όποιος είναι σφόδρα αντίθετος, να έρθει στο σχολείο μου και α) να παρακολουθήσει μαθήματά μου και να μού υποδείξει σε ποια σημεία προδίδεται η πίστη και η Ορθοδοξία και προωθείται η "πανθρησκεία", β) να παρακολουθήσω εγώ μαθήματά του για το ποιο είναι το ενδεδειγμένο και ορθόδοξο μάθημα Θρησκευτικών. Διαμονή, διατροφή και μετακινήσεις περιλαμβάνονται στην προσφορά. Για όσο χρειαστεί… 

Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Θεολόγος καθηγητής

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Γράμμα στον Ιούδα…

Η θανατική ποινή, οι θρησκείες και η ορθόδοξη θεολογία