Θεολογικά tips για Καλό ΠάσχαΑυτοέλεγχος και φύγαμε....
- Αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι εν μέσω μιας εθιμοτυπικής, επετειακής και πολυφωτισμένης εκδήλωσης; Ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός. Κατά πάσα πιθανότητα, θα περάσει δίπλα σου χωρίς να το καταλάβεις. Πίσω από τα φώτα, πέρα από την εκδήλωση.
- Βλέπεις ότι δεν «τρελαίνεσαι» (σε εισαγωγικά) με το φολκλορικό και συναισθηματικό περιτύλιγμα του Πάσχα; Καλύτερα!! Προτιμότερο είναι να τρελαίνεσαι (χωρίς εισαγωγικά) με τη μόνιμη και απροϋπόθετη αγάπη του Θεού. Αν μάλιστα βρεθείς τις ημέρες αυτές σε κάποιο μοναστήρι, θα δεις ότι οι άνθρωποι εκεί βιώνουν τα γεγονότα ήρεμα. Όχι όμως α(συ)ναίσθητα. Επειδή για την Εκκλησία κάθε ημέρα είναι ευκαιρία συμμετοχής στο Πάθος του Κυρίου. Κάθε Θεία Λειτουργία είναι αναστάσιμη.
- Πάσχα σημαίνει βίωση των γεγονότων ως τωρινά και υπαρξιακά. Χρειάζεται λοιπόν η συμμετοχή στις ακολουθίες (με βιβλίο για να παρακολουθείς τα λεγόμενα), το διάβασμα σχετικών θεολογικών κειμένων και η ακρόαση βυζαντινών ύμνων. Όχι επετειακά, αλλά ως μια καλή αρχή.
- Κάνε ό,τι κάνεις, γνωρίζοντας γιατί το κάνεις. Βάφεις αυγά; Θυμήσου ότι συμβολίζουν τους τάφους μας που είναι λουσμένοι από το Αίμα του Κυρίου. Ας μείνει παραπονεμένη φέτος η διακόσμηση του σπιτιού σου που απαιτεί αυγά μπλε, κίτρινα, ή πράσινα.
- Μην ασχολείσαι τόσο με την τιμή του αμνού στα κρεοπωλεία, όσο με την τιμή του Αμνού επί του σταυρού. Καλύτερα Πάσχα Κυρίου κι ας είναι με φασόλια…
- Είσαι από αυτούς που «ακούνε» το Χριστός Ανέστη ή από αυτούς που γίνονται ένα με τον Ένα; Στην πρώτη περίπτωση, θυμήσου την τρίωρη προετοιμασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 23:50. Με τα καλά σου, με το εορταστικό σου χαμόγελο, με την ευχή «Χρόνια Πολλά», πάρε θέση έξω από την Εκκλησία. Μην ξεχάσεις στις 00:10 να φύγεις. Έτσι όπως ήρθες. Κύριος και κυρία. Το σύνθημα για τη μαζική αποχώρηση είναι το «Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού…». Εάν ανήκεις στη δεύτερη περίπτωση, ο Ένας σε περιμένει στο Άγιο Ποτήριο.
- Απόφυγε τις «ευγενικές» ευχές του τύπου «το φως της Ανάστασης να σας φέρει ό,τι επιθυμείτε». Δηλαδή, σαν τι; Η SantaClaussοποίηση του Πάσχα με τη μαγική αστρόσκονη της νεραϊδοχώρας ξεπερνούν τα όρια της γραφικότητας. Το φως της Ανάστασης ή σε πυρπολεί από αγάπη, με αγάπη και για αγάπη ή και φέτος Πόντιος Πιλάτος (με τα χέρια καθαρά και τη συνείδηση ήσυχη….).
- Πάσχα σημαίνει πέρασμα από το θάνατο στη Ζωή. Πέρασες, πισωγύρισες ή το σκέφτεσαι ακόμη;


Παναγιώτης Ασημακόπουλος
Δρ. Θεολογίας – Καθηγητής


Σχόλια

 1. Χρόνια πολλά και ευλογημένα, καλή Ανάσταση, και είθε να ακούσουμε όλοι (με το πέρας της μεταμεσονύκτιας ακολουθίας) και τον Κατηχητικό λόγο και να αναφωνήσουμε το "Αληθώς ανέστη" και το "Προσκυνούμεν αυτού την τριήμερον έγερσιν" στην απόλυση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γειά σας, χρόνια πολλά!
  Δυνατή ανάρτηση. Ήρθα εδώ από παραπομπή του "Νεκρού για τον κόσμο".
  Επιθυμώ να μάθω σχετικά με την τρίωρη προετοιμασία που αναφέρετε. Αν υπάρχει κάποιο σχετικό άρθρο, σας παρακαλώ να με παραπέμψετε. Ευχαριστώ και καλή Ανάσταση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή Ανάσταση!!! Το "τρίωρη προετοιμασία" είναι ειρωνικό και αναφέρεται στις εξωτερικές, επιδερμικές και καλωπιστικές ετοιμασίες, οι οποίες δεν είναι εξ ορισμού κακές. Απλά, είναι περιττές όταν η Ανάσταση για εμάς είναι ένα κοινωνικό γεγονός και όχι η ουσιαστική συνάντηση με τον Αναστάντα.

   Διαγραφή
 3. Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Παρανόησα, αλλά με καλύψατε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλη προσωπικη Ανασταση.Παρακαλώ όπως μου αποστέλλετε τις αναρτήσεις σας. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλη προσωπικη Ανασταση.Παρακαλώ όπως μου αποστέλλετε τις αναρτήσεις σας. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Γράμμα στον Ιούδα…

Θεέ μου, είσαι άδικος….