6ήμερη εκδρομή: Ο γύρος του Κορινθιακού (Δελφοί, Γαλαξίδι, Ορεινή Ναυπακτία, Ναύπακτος, Καλάβρυτα, Λουτράκι), 21 - 26 Ιουλίου 2013



Αγαπητοί φίλοι,
Μετά από παρότρυνση αρκετών γνωστών και φίλων αποφάσισα να οργανώσω μια εκδρομή προς τα μέρη μου: την όμορφη Ναύπακτο και τη γραφική ορεινή Ναυπακτία. Με τη συνεργασία του τουριστικού γραφείου Αδραχτάς tours στη Ναύπακτο για το οικονομικό σκέλος της εκδρομής.
Προσωπικά, έχω την ευθύνη για το πρόγραμμα της εκδρομής και τη γνωριμία με τα μέρη που θα επισκεφθούμε.
Θα ήθελα εδώ να γράψω δυο λόγια:
Η εκδρομή δεν έχει τον κλασικό τουριστικό χαρακτήρα, όπου περνάς γρήγορα από τα μέρη και μόλις που κάνεις μια επιφανειακή γνωριμία. Ως εκπαιδευτικός και θεολόγος έχω δώσει βαρύτητα στην ιστορία, τη θρησκευτική παράδοση καθώς και στο φυσικό περιβάλλον κάθε τόπου.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ασημακόπουλος
asimnafpaktos@gmail.com


1η μέρα: 21 Ιουλίου, Ηράκλειο – Πειραιάς
Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου. Επιβίβαση στο πλοίο, τακτοποίηση στις καμπίνες και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

2η μέρα: 22 Ιουλίου, Πειραιάς – Δελφοί – Γαλαξίδι – Ορεινή Ναυπακτία
Άφιξη νωρίς το πρωί στον Πειραιά. Επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης για Δελφούς. Μετά τη Θήβα και τη Λιβαδειά μπαίνουμε στη γραφική Αράχωβα του Παρνασσού. Στάση για καφέ. Σε λίγο είναι οι Δελφοί, ένας από τους πιο σημαντικούς και παγκόσμια γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας. Ξενάγηση στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο. Αναχώρηση για το Γαλαξίδι, μια ωραία και γραφική πόλη με πλούσια ναυτική παράδοση. Αξιόλογο είναι το Ναυτικό μουσείο, όπως και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Γεύμα.
Από εκεί ανηφορίζουμε για την τεχνητή Λίμνη Μόρνου, ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την ύδρευση της πρωτεύουσας. Αμέσως μετά ανηφορίζουμε για το κεφαλοχώρι της Ορεινής Ναυπακτίας, την Άνω Χώρα. Το τοπίο αλλάζει, καθώς τα πρώτα έλατα εμφανίζονται. Στη συνέχεια, η διαδρομή γίνεται σε ελατοσκέπαστο δρόμο. Φτάνουμε στην Άνω Χώρα και τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο. 1100 μέτρα υψόμετρο και ένα εκπληκτικό και προσεγμένο χωριό μας υποδέχεται. Εδώ ο χρόνος αποκτά άλλη διάσταση και οι επιλογές είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Μερικές από αυτές είναι οι πεζοπορίες μέσα στο δάσος, το καφεδάκι σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία, το φαγητό σε ένα από τα γραφικά ταβερνάκια, η βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού. Ακόμη και το μπάνιο στην πισίνα του ξενοδοχείου κάτω από τα έλατα!!. Διανυκτέρευση.

3η μέρα: 23 Ιουλίου, Ορεινή Ναυπακτία – Ναύπακτος
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, κάνουμε ακόμη μια βόλτα στη μαγευτική ορεινή φύση και αρχίζουμε την κατηφόρα…. προς τη Ναύπακτο. Περνάμε από το γραφικό χωριό Λιμνίτσα με την εκπληκτική θέα, την οργιώδη βλάστηση και τα πολλά τρεχούμενα νερά. Στάση για καφέ. Συνεχίζουμε για το ιστορικό μοναστήρι της Βαρνάκοβας. Χτίστηκε το 1077 σε υψόμετρο 750 μέτρα μέσα σε ένα δάσος από βελανιδιές και αγριοκαστανιές. Εδώ βρίσκεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που ράγισε κατά τη διάρκεια ενός τοπικού σεισμού τη στιγμή που τορπιλιζόταν η Έλλη στο λιμάνι της Τήνου από ιταλικό υποβρύχιο στις 15 Αυγούστου 1940. Μετά από λίγη ώρα φτάνουμε στη Ναύπακτο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα της πόλης. Χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση. Προτείνεται ανεπιφύλακτα το μπάνιο στις παραλίες της πόλης καθώς και ο περίπατος και μια πρώτη γνωριμία με τις φυσικές ομορφιές, τα σοκάκια και τα μαγαζιά της όμορφης καστροπολιτείας. Η νυχτερινή ζωή της πόλης περιμένει γύρω από το Ενετικό Λιμάνι της πόλης και τις παραλίες της. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

4η μέρα: 24 Ιουλίου, Ναύπακτος
Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για μια συναρπαστική γνωριμία με την πόλη της Ναυπάκτου η οποία δίκαια έχει πάρει το όνομα «νύμφη του Κορινθιακού». Η Ναύπακτος είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας (1100 π.Χ.). Ανάβαση στο εντυπωσιακό Ενετικό Κάστρο, το μοναδικό στην Ευρώπη με πέντε αμυντικές ζώνες και το οποίο δεν έχει κατακτηθεί ποτέ με πόλεμο. Περιήγηση και ξενάγηση στους χώρους του Κάστρου. Οι παλιοί στρατώνες, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία δίπλα στο παλιό διοικητήριο, οι σήραγγες διαφυγής, περπάτημα στα τείχη και στις πολεμίστρες, τα ερείπια από το Βεζίρ τζαμί, οι οθωμανικές κρήνες, τα χαμάμ, τα αρχοντικά των διωγμένων Σουλιωτών, το παλιό ρολόι, το αρχοντικό του Μάρκου Μπότσαρη που λειτουργεί ως μουσείο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571). Μέσα στο πράσινο, με εκπληκτική θέα και μικρές πεζοπορίες στο χρόνο και στην ιστορία. Κατάληξη στο γραφικό λιμάνι με το άγαλμα του ήρωα Ανεμογιάννη και το Πάρκο Θερβάντες. Φαγητό σε μια από τις γραφικές ταβέρνες της πόλης. Ελεύθερος χρόνος. Το απόγευμα αναχώρηση για το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο λόφο της Σκάλας. Ένα σύγχρονο κέντρο ιεραποστολής. Ξενάγηση στους χώρους του μοναστηριού. Ραδιοφωνικός σταθμός, συνεδριακό κέντρο, πλούσια βιβλιοθήκη, πρότυπο ιχθυοτροφείο και άλλοι χώροι. Επιστροφή και το βράδυ βόλτα στα σοκάκια της νυχτερινής Ναυπάκτου. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

5η μέρα: 25 Ιουλίου, Ναύπακτος – Καλάβρυτα – Λουτράκι
Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση. Μέσω της εθνικής οδού και της καλωδιωτής γέφυρας Ρίου – Αντιρίου μήκους περίπου 2.500 μέτρων περνάμε στην Πελοπόννησο και συνεχίζουμε για τα Καλάβρυτα.  Τα Καλάβρυτα είναι μια ιστορική και συνάμα μαρτυρική πόλη. Θα επισκεφθούμε τον τόπο, όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν και σκότωσαν σχεδόν όλο τον αντρικό πληθυσμό της πόλης. Επίσης το παλιό Δημοτικό σχολείο όπου έκλεισαν τις γυναίκες και τα παιδιά για να τους κάψουν. Το σχολείο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ολοκαυτώματος και ως τόπος μνήμης. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, όπου σύμφωνα με την παράδοση ορκίστηκαν οι αγωνιστές του 1821. Συνέχεια της διαδρομής για το Σπήλαιο των Λιμνών. Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Στάση για φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής. Συνεχίζουμε προς το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Εντυπωσιακό (το πρώτο κτίσμα είναι από το 362), καθώς είναι χτισμένο στην είσοδο μιας σπηλιάς σε ένα τοπίο με σπάνια ομορφιά. Μπαίνουμε πάλι στην Εθνική οδό και συνεχίζουμε για το Λουτράκι. Περνάμε πρώτα από τον Ισθμό της Κορίνθου, όπου θα θαυμάσουμε το έργο της διώρυγας που κατασκευάστηκε στα έτη 1880-1893 από ελληνικές εταιρίες. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και μετά επισκεπτόμαστε τη μονή και το σπήλαιο του οσίου Παταπίου με το θαυματουργό λείψανο του αγίου. Επιστροφή στο κοσμοπολίτικο Λουτράκι για νυχτερινή βόλτα και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

6η μέρα: 26 Ιουλίου, Λουτράκι – Πειραιάς – Ηράκλειο.
Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για τον Πειραιά. Άφιξη στο λιμάνι και αναχώρηση με ημερήσιο πλοίο για το Ηράκλειο. Άφιξη στο Ηράκλειο το απόγευμα. Τέλος εκδρομής.

Η τιμή είναι από 315 € το άτομο και κάτω.
Περιλαμβάνονται:
- Εισιτήρια Ηράκλειο-Πειραιάς σε τετράκλινες εσωτερικές καμπίνες.
- Εισιτήρια Πειραιάς – Ηράκλειο  σε κατάστρωμα.
- 1 διανυκτέρευση σε πολυτελή Ξενώνα στην ορεινή  Ναυπακτία  με  πρωινό.
- 2 διανυκτερεύσεις σε Ξενοδοχείο στη Ναύπακτο με πρωινό.
- 1 διανυκτέρευση σε Ξενοδοχείο στο Λουτράκι με πρωινό.
- 4 γεύματα σε παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια.
-  Λεωφορείο για όλες τις εκδρομές και μετακινήσεις.
- Ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
- ΦΠΑ.
Προσοχή:
Η τιμή αυτή αφορά διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο και για 30 συμμετέχοντες στην εκδρομή. Σε περίπτωση μεγαλύτερης συμμετοχής, συμμετοχής μικρών παιδιών, τριτέκνων ή πολυτέκνων, επιλογής ταξιδιού χωρίς καμπίνα, επιλογής τρίκλινου ή τετράκλινου δωματίου, η τιμή θα είναι πιο οικονομική.

Για εκδρομείς από την Αθήνα η τιμή διαμορφώνεται από 245 ευρώ και κάτω.




Σχόλια

  1. τι ωραιο πρόγραμμα! αν μου επιτρεπεις, να πω οτι πριν τους δελφους είναι το χρισσο με μια πλατεια με πλατανια και νερα, και μια δυο ταβερνες με καλο φαγητο-στους δελφους ...χμ, δε θα προτεινα να φατε..., αλλα κυριως το μοναστηρι του προφητη ηλια, απο οπου ξεκινησε το σημα προς την αγια λαυρα για την επανασταση του 1821. πολυ ομορφο μοναστηρι, βλεπει μεχρι το γαλαξιδι, ειχε σχεσεις με αυτο και ο γεροντας πορφυριος. ...εχουν και ελαφακια στο περιβολο τους, αν ειστε τυχεροι... (αν περασετε, εννοειται)
    μαριαννα δρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα, ευχαριστώ που μου τα λες αυτά. Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο στις λεπτομέρειές του, οπότε θα επιδιώξω να εντάξω την επίσκεψη στο μοναστήρι.

      Διαγραφή
  2. να περασεται και απο τα σαλωνα και να επισκευθιτε το μητροπολιτο να ο ΕΥΑΓΕΛΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ που ειναι εκλησια πανο απο 150 ετων κ εχει τοισ τοιχογραφιεσ του σπυρου παπαλουκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…