Σκέψεις σε ένα θεολογικό καφέ



Σάββατο απόγευμα σε ένα καφέ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί βρεθήκαμε 7 συνάδελφοι θεολόγοι. Πόσο ωραίες είναι οι συναντήσεις επί το αυτό! Και ειδικά όταν «το αυτό» είναι το αγαπημένο όλων μας μάθημα των Θρησκευτικών!
3 ώρες συζητούσαμε γι΄ αυτό. Πάλι μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας, όχι όμως για τους συνήθεις λάθος λόγους που μονοπωλεί την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό.
Ίντριγκες, παρασκήνια, ιδεοληψίες και περιττές αντεγκλήσεις μάς βρίσκουν διαφωνούντες. Aυτό το κείμενο δεν είναι ούτε ψήφισμα ούτε μανιφέστο. Είναι απλά η έκφραση της αγωνίας και του ενδιαφέροντός μας σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στο μάθημά μας.
Άνθρωποι με διαφορετικές τοποθετήσεις και προσεγγίσεις συμφωνούμε ότι είμαστε σε ένα κομβικό αλλά και πολύ δύσκολο σημείο. Άνθρωποι από διαφορετικούς συλλόγους συμφωνούμε ότι είναι ώρα να αναδείξουμε και να στηριχτούμε σε αυτά που μάς ενώνουν. Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες συμφωνούμε ότι είναι ώρα μόνο να συνοδοιπορεύσουμε. Σε όλα αυτά δεν περισσεύει κανείς! Και κανείς δεν υπολείπεται!
Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα να προσυπογράψουν αυτό το κείμενο και να πυκνώσουν τέτοιες προσωπικές συναντήσεις μεταξύ συναδέλφων. Όλοι μας ανησυχούμε για το μέλλον του μαθήματος, που διαδραματίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο σχολείο, αγκαλιάζει τον κάθε έφηβο και προσφέρει τόσα πολλά και στο μαθητή του 21ου αιώνα.
Ευχής έργο είναι να κατατεθούν κι άλλα κείμενα και σκέψεις με γνώμονα τη θετική έκβαση των εξελίξεων γύρω από τα Θρησκευτικά. Όλοι μας έχουμε κάτι να δώσουμε.

Παναγιώτης Ασημακόπουλος
Ιορδάνα Δούκη
Μαρία Δρούλου
Μαρία Θεοδωράκη

Πηνελόπη Κασιδόκωστα
Σοφία Λασκαρίδου
Μαριάννα Χαλκιαδάκη




Σχόλια

  1. Αν και είμαι κοντά στο τέλος κι εγώ της εκπαιδευτικής μου θητείας συμφωνώ μαζί σας. Ελπίζω να μπορώ να βοηθήσω κάπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και είμαι κοντά στο τέλος κι εγώ της εκπαιδευτικής μου θητείας συμφωνώ μαζί σας. Ελπίζω να μπορώ να βοηθήσω κάπου .Γιώργος Παπαδόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…