Επιστολή για την υποψηφιότητά μου στις εκλογές της ΠΕΘ


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με αφορμή την υποψηφιότητά μου στις εκλογές της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για την ανάδειξη νέου ΔΣ, θα ήθελα να σάς κοινοποιήσω κάποιες σκέψεις μου, πονεμένες σκέψεις.
Να ξεκαθαρίσω πρώτα ότι επειδή δεν επιδιώκω τίποτε σε επίπεδο αξιωμάτων και θέσεων και δεν μού αρέσει να κρύβομαι ή να ωραιοποιώ, θα μιλήσω ελεύθερα.
Είμαι μέλος της ΠΕΘ από το 2002, από την πρώτη στιγμή της εκπαιδευτικής μου σταδιοδρομίας, η οποία ξεκίνησε σε ένα μεγάλο ιδιωτικό Λύκειο των Αθηνών. Είχα την ευτυχή συγκυρία να έχω διευθυντή τον κ. Ηλία Φραγκόπουλο, ο οποίος με προσέλαβε, με έβαλε για πρώτη φορά στην τάξη και μού μίλησε για την ΠΕΘ. Ο ίδιος αργότερα διετέλεσε και πρόεδρός της. Με δυο λέξεις θα χαρακτήριζα τον κ. Φραγκόπουλο ως ιδεολόγο αγωνιστή για το μάθημα των Θρησκευτικών. Συναισθηματικός, μειλίχιος, ήρεμη δύναμη και πραγματικό στήριγμα. Συνεργάστηκα μαζί του για 4 υπέροχα χρόνια, πριν διοριστώ στο Δημόσιο με τις εξετάσεις του πάλαι ποτέ ΑΣΕΠ.
 «Ακόμη ασχολείσαι με την ΠΕΘ;», απορούν αρκετοί φίλοι και συνάδελφοι. Ήρθε λοιπόν το κομβικό αυτό σημείο, όπου οφείλω να πω (πρώτα στον εαυτό μου) τη δική μου αλήθεια για την ΠΕΘ.
Τα τελευταία χρόνια η ΠΕΘ (με τεράστια ευθύνη των ΔΣ) έχει πάρει μια αυτοκαταστροφική κατρακύλα. Χρόνο με το χρόνο τείνει να γίνει μια ολοκληρωτικά ΠΕΘαμένη συλλογικότητα. Και εξηγούμαι:
α) Δείχνει από ελάχιστο έως μηδαμινό ενδιαφέρον για σημαντικά ζητήματα του κλάδου μας. Ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών θεολόγων (και ποτέ από την α΄ και μεγάλη φάση) για τα πολλά κενά στην Ελλάδα, η γ΄ ανάθεση των Θρησκευτικών στον κλάδο ΠΕ02, που ροκανίζει σταδιακά τα κενά των θεολόγων, ειδικά όταν καταστρατηγείται, οι παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας για την εορτή – αργία των τριών Ιεραρχών. Η ΠΕΘ αγρόν ηγόρασε...
β)  Εξαντλείται όλο το ενδιαφέρον, ο δυναμισμός και ο χρόνος στην εμμονή μελών του ΔΣ με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά. Το όνομα της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων να γίνεται άθυρμα στις εμμονές, ιδεοληψίες, προσωπικές αντιπάθειες και στα ιδιοτελή συμφέροντα ορισμένων. Ενδοθεολογικές διαμάχες, αυτοκαταστροφικές διακηρύξεις, έπαρση ορισμένων ότι μόνοι αυτοί έχουν το προνόμιο του προστάτη της Ορθοδοξίας απέναντι σε μανιώδεις εχθρούς της που είναι ….κι αυτοί θεολόγοι, επιχειρηματολογία - νηπιώδη και  επαναλαμβανόμενη - που προσβάλει τη νοημοσύνη, τις σπουδές και το κύρος του θεολόγου καθηγητή που διαβάζει, ακούει και συγκρίνει. Το έργο αυτό έως τώρα έχει υλοποιηθεί ως εξής:
1. Μηνύσεις εναντίον θεολόγων και ραντεβού στα δικαστήρια – ανήκουστο και απαράδεκτο και μόνο να το σκεφτεί κανείς.
2. Διαμάχες και ανταλλαγές επιστολών μελών του ΔΣ με επιφανείς Ιεράρχες, κυρίως λόγω διαστρέβλωσης όσων εκφράζουν οι τελευταίοι.
3. Ξεπεσμός του επιπέδου του περιοδικού ΚΟΙΝΩΝΙΑ, στο οποίο κάθε σελίδα του (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) για χρόνια επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια και αυθόρμητα έρχεται στον αναγνώστη (σημ. θεολόγος εκπαιδευτικός κυρίως) η απορία «καλά, για πόσο χαζό με περνάνε»;
4. Καμία ουσιαστική στάση (διαφωνία, επιμόρφωση, στήριξη, συζήτηση) επί των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών. Για τις αντικειμενικές δυσκολίες, για τα προβλήματα εφαρμογής τους, για όσα υπόσχονται και μπορούν ή δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Για το θεολόγο καθηγητή που με αυτά θα πορευτεί στην τάξη. Κούφιες κορώνες, εμμονικά τσιτάτα, αυτοκαταστροφική πόλωση.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν ξέρω πόσους εκφράζω με τα παραπάνω λόγια. Από τους γνωστούς σε μένα συναδέλφους μάλλον τους περισσότερους. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Η άλλη όμως πικρή αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς, οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να με ψηφίσουν (το μεν πνεύμα πρόθυμον) δεν είναι ενεργά - ταμειακώς εντάξει μέλη της ΠΕΘ (η δε σαρξ ασθενής).
Εύχομαι λοιπόν οι προσεχείς εκλογές να αναδείξουν συναδέλφους στο ΔΣ της ΠΕΘ, οι οποίοι να θελήσουν να αφήσουν πίσω τις εποχές της στείρας αντιπαράθεσης και της επικίνδυνης εσωστρέφειας και να επιδείξουν πνεύμα καταλλαγής, συνεννόησης και ουσιαστικής αγωνιστικότητας.  
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ασημακόπουλος
Θεολόγος καθηγητής

Σχόλια

  1. μου φαινεται οτι στον καιρο επρεπε νασαι υποψηφιος. οι αποψεις σου ταιριαζουν για εκει, σαυτους τους βολεμενους ΧΣΚιτες, που ως πρωην συντροφοι του ΚΚΕ ΕΣ. θελουν να γινουμε χριστιανοι αριστεροι ,οπαδοι του ρομερο και της θεολογιας της απελευθερωσης (μπλαθρας, αργυροπουλος, βουλγαρακη, μοσχος κ.α) .Κι αυτοι πριν κανουν το καιρο ,τιςιδιες αποψεις ειχαν με σενα. κριμα εχασες μια ψηφο. υ.γ . να αγωνιστουμε , για ναχουμε τα ομολογιακα θρησκευτικα ,οπως τα αλλα δογματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες μου πού φαίνονται οι ίδιες απόψεις με τον Καιρό στην επιστολή μου αυτή... Έχεις κονσέρβα σκέψη και τη λες χωρίς να διαβάσεις; Επίσης, πότε είχαμε ομολογιακά ή κατηχητικά θρησκευτικά, χαρακτηρισμούς που πριν από λίγο καιρό ακόμη και η ίδια η ΠΕΘ απέκρουε;

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…