Επιστολή του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων για προσλήψεις αναπληρωτών, γ΄ ανάθεση Θρησκευτικών και εορτή τριών Ιεραρχών


ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΥΠΑΤΙΑΣ 5, 71307, ΜΠΕΝΤΕΒΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ε-mail: pstheologon@gmail.com

Ηράκλειο, 17-09-2017
Αριθμ. Πρωτ. 6

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ως Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων επικοινωνούμε μαζί σας για να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά με υγεία, δύναμη και δράσεις για το καλό των μαθητών μας και την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας. Επίσης, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας κάποια ζητήματα, τα οποία θεωρούμε καίρια και σημαντικά για τη σωστή λειτουργία των σχολείων μας.
Α) Πριν από λίγες ημέρες έγινε η α΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, δεν υπήρχε η ειδικότητα των θεολόγων (ΠΕ01) ανάμεσά τους. Με δεδομένο ότι από φέτος είναι σε πλήρη εφαρμογή το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών και με τη διανομή στους μαθητές του έντυπου Φακέλου, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων θεολόγων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως ο ίδιος τονίσατε, κατά την τελευταία ημέρα του τριημέρου Σεμιναρίου για τους Επιμορφωτές στα ΝΠΣ (Αθήνα, 2-4 Μαΐου 2017), το Νέο Πρόγραμμα είναι ένα ρηξικέλευθο έργο αναβάθμισης της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το έργο αυτό είναι αδύνατον να υλοποιηθεί σωστά και με τα επιθυμητά αποτελέσματα, χωρίς την πλήρη και άμεση κάλυψη των θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Β) Κατά την περσινή χρονιά (σχολικό έτος 2016-2017) εφαρμόστηκε η εγκύκλιος για τη γ΄ ανάθεση του μαθήματος των Θρησκευτικών στους καθηγητές κλ. ΠΕ 02 (Εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας,  Αρ. Πρωτ. 136680/Δ2/25-08-2016). Παρά το γεγονός ότι το σκεπτικό της γ΄ανάθεσης ήταν η εξοικονόμηση πόρων και η μη πρόσληψη αναπληρωτών σε δύσκολες γεωγραφικά περιοχές, στο Σύνδεσμό μας έφτασαν πληροφορίες για την εφαρμογή της εγκυκλίου σε μεγάλα αστικά κέντρα. Ή ακόμα χειρότερα, αγνοήθηκε ακόμη και το γράμμα της παραπάνω εγκυκλίου και ανατέθηκε το μάθημα των Θρησκευτικών σε άλλες ειδικότητες,  εκτός του κλάδου ΠΕ02.
Με βάση και τα αναφερθέντα στην παράγραφο Α της παρούσας επιστολής για τις απαιτήσεις των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και το μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα των θεολόγων καθηγητών, ως Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων προτείνουμε την κατάργηση της εγκυκλίου για τη γ΄ ανάθεση του μαθήματος των Θρησκευτικών και την έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών Θεολόγων με βάση τα πραγματικά κενά.
Γ) Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί στρέβλωση του γράμματος και του πνεύματος όσων προβλέπονται για την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Από τις διαφορετικές οδηγίες σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, έως τις πιθανές ερμηνείες του περίφημου όρου «σχολική αργία» (με τα σχολεία που «δύνανται» και «δεν δύνανται»), έχουμε φτάσει στο σημείο η ημέρα αυτή να χάσει το χαρακτήρα της ως εορτή της Παιδείας και των Γραμμάτων για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και να μετατραπεί σε a la carte αργία. Ως Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων προτείνουμε η ημέρα αυτή να αποκτήσει το νόημα που της αξίζει, τα σχολεία να είναι ανοιχτά και η εορτή αυτή να είναι μία ευκαιρία για ουσιαστικές εκδηλώσεις που να οδηγούν στην υπογράμμιση της ποιοτικής Παιδείας με ανθρωπιστικό περιεχόμενο, που αξίζει στον πολίτη του 21ου αιώνα.
Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας


            Ιωάννης Λίλης                                      Παναγιώτης Ασημακόπουλος



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…