Μια διαφορετική εορτή των τριών Ιεραρχών στο Λύκειο Γαζίου



Η ημέρα της εορτής της παιδείας ξεκίνησε με εκκλησιασμό στον ιερό ναό Αγ. Κων/νου και Ελένης και σύντομη αναφορά στο έργο των τριών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας από το θεολόγο του Λυκείου Παναγιώτη Ασημακόπουλο.
Ακολούθως, καθηγητές, μαθητές και κάποιοι γονείς συγκεντρώθηκαν στο χώρο του σχολείου και συγκεκριμένα στο κλειστό γυμναστήριο. Ο χώρος είχε διαμορφωθεί κατάλληλα ως αίθουσα φαγητού και χορού.
Τις προηγούμενες ημέρες, οι μαθητές είχαν ενημερωθεί κατάλληλα για το σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο των τριών Ιεραρχών. Για παράδειγμα, ο Μέγας Βασίλειος διέθεσε όλη την περιουσία του και έφτιαξε ένα συγκρότημα κτιρίων (νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, σχολεία, κ.λ.π.) για όλους. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην Κων/πολη διέθετε καθημερινά φαγητό για 7.000 ανθρώπους, αφού πρώτα είχε καταργήσει τα πολυδάπανα τραπεζώματα ανάμεσα στους αυλικούς του Παλατιού και του Πατριαρχείου. Ζητήθηκε λοιπόν από τους μαθητές να στηρίξουν την ιδέα με τίτλο:

«Μαγειρεύοντας …για τους Τρεις Ιεράρχες»

Η ανταπόκριση ήταν πραγματικά συγκινητική. Ταψιά, δίσκοι, πιατέλες, σκεύη με φαγητά και γλυκά – τα περισσότερα μαγειρεμένα από τους ίδιους τους μαθητές – τοποθετήθηκαν σε έδρες και θρανία που έγιναν τραπέζια για το γεύμα. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά δόθηκαν σε άπορες οικογένειες με τη φροντίδα της ενορίας.






Το μήνυμα είναι ότι παιδεία είναι και η αγάπη για το συνάνθρωπο.
Παιδεία είναι και ο χρόνος και το χρήμα που διαθέτει κανείς για να μαγειρέψει για τον άλλον.
Παιδεία είναι να δώσεις ένα πιάτο φαγητό σε όποιον δεν το έχει ως αυτονόητο.

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε και ένας κουμπαράς, όπου, όποιος επιθυμούσε, έβαζε κάποια χρήματα. Ανώνυμα, διακριτικά και εθελοντικά. Συγκεντρώθηκαν περίπου 250 ευρώ που θα δοθούν για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου Μαλεβιζίου και για το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας.

Στη διάρκεια της εορταστικής εκδήλωσης και του γεύματος αγάπης, την τιμητική της είχε η κρητική μουσική παράδοση με το συγκρότημα του γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κουνάλη, ο οποίος με μεγάλη προθυμία δέχθηκε να στηρίξει την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση. Ο χορός, το τραγούδι, το κέφι, το γλέντι ξεπέρασαν το άριστα. 
Οι φωτογραφίες και το βίντεο κάτι δείχνουν….











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…