Όταν ο συνδικαλιστής μάς δουλεύει.Το παράδειγμα (προς αποφυγή) της ΕΛΜΕ Χανίων


Το άρθρο αυτό αναφέρεται στον τύπο «ο συνδικαλιστής μάς δουλεύει». Το λέω αυτό γιατί υπάρχει και ο τύπος «ο συνδικαλιστής μας δουλεύει», ο οποίος είναι δυστυχώς σπάνιος και δυσεύρετος, αλλά στις επικείμενες συνδικαλιστικές εκλογές εκπαιδευτικών οφείλουμε να τον βρούμε και να τον αναδείξουμε.
Πρόσεξε, φίλε αναγνώστη, το «μεγαλείο» της πονηριάς και των ιδεολογικοπολιτικών σκοπιμοτήτων στο παρακάτω παράδειγμα από το σχολικό έτος 2010-2011, που μόλις ξεκίνησε το ταλαίπωρο.
Το καλοκαίρι του 2008 με εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος επικαλέστηκε μια (άσχετη με το θέμα, όπως αποδείχθηκε τελικά) απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εκδόθηκαν τρεις εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Οι δύο πρώτες ήταν ασαφείς σχετικά με το ποιοι μαθητές έχουν το δικαίωμα της απαλλαγής από το μάθημα και ακολούθησε η τρίτη, η οποία αναφέρει ρητά ότι «οι μη Ορθόδοξοι μαθητές, δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι…απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης». Ουσιαστικά, η εγκύκλιος αυτή επαναλαμβάνει όσα έλεγε η εγκύκλιος του 2002 και είναι σύμφωνη με το άρθρο 16 του Συντάγματος και το ν. 1566/85. Μάλιστα, υπήρξε και μία διένεξη μεταξύ του τότε Υπουργού Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη και του Συνηγόρου του Πολίτη, κατά την οποία ο πρώτος έστειλε μια αυστηρή επιστολή στον δεύτερο, με την παρατήρηση να μην επεμβαίνει στη διοίκηση του Υπουργείου αναρμοδίως. Ως εδώ καλά και το θέμα θεωρείται λήξαν.
Έρχεται λοιπόν η ΕΛΜΕ Χανίων και με έγγραφό της στα σχολεία του νομού στις 21-9-2010 (ναι, πριν από 25 ημέρες…) υπενθυμίζει(;;;) στους Διευθυντές την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη ότι «δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα … έχουν όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις… για λόγους συνείδησης χωρίς αιτιολόγηση»!!! Επισυνάπτει μάλιστα η ΕΛΜΕ Χανίων την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη και τις δύο πρώτες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας. Ούτε λόγος για την τρίτη και τελευταία εγκύκλιο…
Αφού λοιπόν οι κύριοι της ΕΛΜΕ εισέπραξαν πολλές διαμαρτυρίες, μεταξύ αυτών και της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ, 4-10-2010), εκδίδουν μια ανακοίνωση στις 6-10-2010 με τίτλο «Συμπληρωματική εγκύκλιος για τα Θρησκευτικά», όπου γράφουν μόνο τα εξής: «Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μας και επειδή μας κοινοποιήθηκε από συναδέλφους δημοσιεύουμε και την εγκύκλιο της 26/8/2008 για το μάθημα των Θρησκευτικών». Και επισυνάπτουν την εγκύκλιο.
Πρόσεξε ανειλικρίνεια και θολό λόγο.
- Αντί να πουν «σε αντιδιαστολή ή σε διαφωνία με την προηγούμενη ανακοίνωσή μας», λένε «σε συνέχεια».
- Το «επειδή μας κοινοποιήθηκε από συναδέλφους» τι σημαίνει; Ότι δεν γνωρίζατε αυτή την εγκύκλιο ή ότι σκόπιμα την αποσιωπήσατε; Γιατί δεν τη δημοσιεύσατε στην πρώτη σας ανακοίνωση, αλλά τώρα (μετά από τις πολλές αντιδράσεις) κι όσο γίνεται πιο αθόρυβα; Αυτό το «επειδή..» δείχνει σαν να εξαναγκάζεστε…
- Γιατί δεν γράφετε πιο πολλά λόγια για την εγκύκλιο αυτή, όπως ερμηνεύσατε σε μια ολόκληρη σελίδα την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία και δεν πέρασε τελικά; Δεν σας βολεύουν αυτά που αναφέρει η εγκύκλιος; Μήπως επειδή θα καταλάβουν όλοι πως επιχειρήσατε να παραπλανήσετε τους διευθυντές των σχολείων με την ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου;
Λοιπόν, κύριοι συνδικαλιστές (γενικά). Έχω μια παρατήρηση με αφορμή το παραπάνω περιστατικό. Προσωπικά, ως εκπαιδευτικός και ελεύθερος, νοήμων πολίτης δεν ανέχομαι τις κοροϊδίες ορισμένων από εσάς. Δεν με ενδιαφέρει σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκετε, πού πιστεύετε, ποια είναι η ιδεολογία σας. Έχω όμως την αμετακίνητη απαίτηση, εφόσον διεκδικείτε θέσεις εκπροσώπων μας, να είστε τίμιοι και ειλικρινείς, να υπερασπίζεστε τα δίκια του δημόσιου σχολείου, του εκπαιδευτικού, του μαθητή. Να υπηρετείτε το σχολείο και την παιδεία και όχι τα συμφέροντά σας, τη μικροπολιτική και τις στενές σας κοσμοθεωρίες. Όχι να μου ονομάζεστε «ανεξάρτητοι», «αγωνιστές», «δημοκρατικοί» και να μεταφέρετε στα σχολεία την κομματική σαπίλα. Αλλιώς, να μην παρεξηγείστε όταν σας αποκαλούν συνδικα-ληστές.
Με την πεποίθηση ότι εκπροσωπώ κι άλλους συναδέλφους, εύχομαι ειλικρινά καλή εξυγίανση στο χώρο του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού.

Σχόλια

  1. Μπροστά στο μίσος τους γιά ό,τι ορθόδοξο δεν υπολογίζουν ούτε τους συναδέλφους ούτε τίποτα...
    Θρασύδειλοι που πολεμάτε ύπουλα ό,τι ελληνικό κι ορθόδοξο... θρασύδειλα ανθρωπάκια υποταγμένα στη Νέα Τάξη Πραγμάτων... Φοράτε το προσωπείου του κουλτουριάρη κ ισοπεδώνετε ό,τι ωραίο κι ευγενικό υπάρχει: Ελλαδα κι Ορθοδοξία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ψευτοκουλτουριαρηδες, ψευτοδημοκρατες και ψευτοεκσυγχρονιστες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία

Η ομιλία μου στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2013)

Η θλιβερή εικόνα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Απασφάλιση θεολόγου…

Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια….

Το «δικαίωμα» των καταλήψεων

Μεταξύ θεολόγων ειλικρίνεια…

Συζητώντας με έναν κομπλεξικό (…περί θρησκείας)

Θεέ μου, είσαι άδικος….

Γράμμα στον Ιούδα…